Er zijn zoveel mogelijkheden met de Velokar. Als mensen de grote kar voor het eerst zien, komen al snel de verschillende ideeën op tafel. Rijdende bar, een rijdende piano, ventkar of een kar voor de groenvoorziening. Opties te over. Bij een van de ideeën deinst een deel van de mensen in eerste instantie een beetje terug, maar het overgrote deel reageert meteen positief : De velokar voor het vervoeren van een uitvaartkist.

Helaas gaan we allemaal een keer. Hopelijk na een gezond en lang leven. Maar als het dan toch zo ver is, hoe mooi is het dan om de optie te hebben de laatste rit met een fietskar af te leggen. Duurzaam uiteraard, maar het is ook een extra persoonlijk element in de uitvaart. Je kunt je dierbare zelf begeleiden op de laatste rit. Voor mensen die van fietsen of wandelen houden kan dit zeer waardevol zijn. Veel uitvaartondernemers reageerden positief op het idee. Helemaal nieuw bleek het ook niet te zijn, er zijn een klein aantal bakfietsen en een enkele kar in omloop. Maar een kar waarmee je kunt fietsen en lopen, die hebben wij nog niet gevonden.

Uitvoering van het mooie idee

De uitvaart fietskar heeft een houten opbouw

Leuk idee, maar dan. We gaan het ook maken. In principe was de basis uitvoering van de Velokar al geschikt om de meeste uitvaartkisten op te vervoeren. Met een spanband kun je de kist vastzetten op de kar. Opspattend water en modder tijdens het rijden kan de uitvaartkist toch wat vies maken. Het fixeren van de kist moest ook mooier kunnen vonden we. Een multitalentvolle productontwerper is met de input aan de slag gegaan.  Het resultaat is een houten bak, waar de uitvaartkist in komt te staan. Met een aandraaischroef kan de kist op zijn plaats worden vastgezet. Afhankelijk van de af te leggen afstand en de wijze van fietsen kan er voor de zekerheid nog een spanband omheen worden gezet. Al met al is het, al zeggen we het zelf, een bijzonder fraaie kar met opbouw geworden.

Huren of kopen

Via de website www.uitvaartkar.nl is de kar te huur. De eerste kar is nu in Nijmegen gestationeerd,maar binnenkort ook in 2 andere plaatsen in Nederland. De kar kan op een aanhanger worden vervoerd. OK, wel een beetje minder duurzaam, maar nog steeds de moeite waard.